ÅFs Ludvig Lovén talar på byggkonferens i London

Ludvig Lovén, systemutvecklare inom BIM och VR på ÅF, arbetar med att skapa visualiseringsmodeller av byggprojekt. I veckan talar han på spelmotorn Unreal Engines konferens i London, säger ÅF.

Ludvig Lovén och kollegan Samuel Engström kombinerar byggritningar med spelteknik, och tar exempelvis fram 3D-modeller av framtida byggprojekt. Detta görs med hjälp av spelmotorn Unreal Engine, framtagen av spelföretaget Epic Games.

De senaste åren har de, tillsammans med kollegor, bland annat arbetat med det svenska järnvägsnätet för höghastighetståg – projekt Ostlänken – som ska gå 160 kilometer mellan Södertälje och Linköping.

Med syftet att visa för boende och fastighetsägare vad som kommer att byggas och hur det påverkar deras närområde har Ludvig och Samuel tagit fram en naturtrogen modell av hela sträckan. Den visar miljön runtomkring, med allt vad det innebär i form av befintliga byggnader, växtlighet, ljus och material, samt animationer i form av tåg.

Ludvig berättar att efterfrågan på visualiseringar bara ökar, inte bara inom bygg utan även i angränsande branscher, som arkitektur och inredning.

– Ritningar och CAD-modeller är svåra att förstå, men visualiseringarna gör det lätt för kunder och allmänhet att förstå hur allt kommer att se ut när det är färdigt. Just nu håller vi även på att arbeta in stöd för VR-glasögon, säger Ludvig Lovén.

Modellen av Ostlänken kan visas och navigeras på skärm, precis som ett vanligt dataspel. Det går även att få ut filmer och stillbilder ur spelmotorn.

I veckan åker Ludvig och Samuel till London, där Ludvig ska presentera modellen hos spelmotorföretaget Unreal Engine. Konferensen Unreal Engine Build går av stapeln en gång om året med flera hundra deltagare från olika länder. Den äger rum hos Royal Institute of British Architects.

– Projektet började för fem år sedan och som en del av det har vi även samarbetat med Tyréns. Det känns jättekul att vår modell uppmärksammas och det ska även bli spännande att få ta del av och inspireras av andra modeller, säger Ludvig Lovén. 

Ludvig är utbildad civilingenjör i samhällsbyggnad, men har alltid älskat dataspel och gick IT-utbildning på gymnasiet. Han har arbetat på ÅF i sju år, först som modellsamordnare, sedan projektör, projekteringsledare, BIM-Strateg, och nu senast systemutvecklare inom BIM och VR.
Samuel har arbetat på ÅF i snart två år som BIM/VR-utvecklare, samt med utnyttjande av FME Server i projekt. Både Ludvig och Samuel arbetar på sektionen BIM, VDC & Data solutions.