Att vara en avfallsnörd

Att jobba med avfallsrelaterade frågor ger inte bara intressanta arbetsuppgifter utan också ett annorlunda fritidsintresse. Frågorna jag jobbar med har gjort att jag, inte bara på väg hem från jobbet, utan även på semestern kan stanna upp och titta på något avfallsrelaterat. Men vad gör då en avfallskonsult för att få ett sådant intresse?

Mina veckor är varierande och ofta jobbar jag med flera uppdrag samtidigt. Uppdragen kan vara allt från att ta fram en ny avfallsplan åt en kommun till att utreda vilken insamlingslösning som ska finnas i ett område. Det kan också handla om mer kreativa uppdrag som att planera för ombyggnaden av en återvinningscentral. Ett område som jag ser blir allt mer aktuellt är social hållbarhet kopplat till avfallshantering, där det blir allt viktigare att ha människan i fokus. Jag ser också att avfallshanteringen har blivit en allt större fråga som intresserar många och det finns ett stort engagemang bland beställarna vilket gör jobbet ännu roligare!

Sophantering i Venedig, Italien. Foto: Malin Söderlund

Men vad kan då vara så kul att titta på när man är på semester och är intresserad av avfall. Ett exempel är från när jag var i Venedig i våras och såg detta från fönstret där vi bodde – en sopbåt som hämtar avfall från hushållen vattenvägen. De sorterar även ut olika fraktioner som hämtas i de gula och blåa containrarna på båten. Något som såklart måste fotas.

 

/Malin Söderlund, Tyréns