Från KTH till Qatar

Jag som skriver det här inlägget heter Victor Olsson. Sedan i november bor jag i Doha i Qatar där jag jobbar i ett av många projekt som i slutändan ska leda till att ett helt nytt tunnelbanesystem, som ska stå färdigt inför fotbolls-VM 2022. Jag har en examen från Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH med inriktning mot projektledning. Sedan jag blev färdig med skolan fått har jag fått möjligheten att jobba med projektledning hos Ramböll.

Under mitt fjärde år på KTH var jag utbytesstudent i Singapore, där jag fick blodad tand för livet utomlands. När jag började söka jobb var jag mån om att hitta en arbetsgivare som ger sina yngre medarbetare frihet under ansvar och som dessutom skulle kunna erbjuda arbete utomlands. Redan från starten av min anställning var jag tydlig med att jag gärna skulle åka utomlands och jobba, och hösten 2014 dök den efterlängtade chansen upp.

På kontoret i Qatar sitter jag med ett gäng andra konsulter från Ramböll. Vi kommer från olika hörn av världen, bland annat Nya Zeeland, Malaysia, Norge och Sverige. Blandningen av människor ger en spännande arbetsmiljö, och personligen tycker jag att bland det mest intressanta med att jobba utomlands är alla olika personligheter man möter. Var och en har sin egen historia, och kommer ofta från olika kulturer. Det är en riktig reality check som ger många nya insikter och perspektiv yrkesmässigt – men lika mycket på ett personligt plan.

För dig som kanske funderar på om arbetslivet i ett annat land är något du vill pröva på kan jag starkt rekommendera att ta kontakt med någon av de många teknikkonsulter som jobbar internationellt. Var tydlig med dina önskemål och hör med företagen vad de har att erbjuda.

Stå för vad du tycker och glöm inte bort att lyssna noga på alla människor du möter. Alla har något att berätta och du kommer garanterat att lära dig massor om du är nyfiken och lyhörd.
Mitt sista tips är att aldrig backa för utmaningar och att aldrig låta rädslan få dig att tacka nej till något!

Lycka till!

/Victor