Högtryck för Eitech som växer i Umeå – Är en av stadens största arbetsgivare

Eitech-koncernen sysselsätter idag närmare 125 medarbetare i Umeå, och är i och med det en av Umeås stora arbetsgivare. Med nya och spännande uppdrag till Balticgruppen, Rekab och Umeå Energi i ryggen satsar företaget på en fortsatt tillväxt och att rekrytera ytterligare specialister inom elteknik i regionen, skriver Eitech.

– Det är verkligen högtryck för Eitech, detta tack vare en god efterfrågan på vår specialistkompetens inom elteknik samt det stundande ägarskiftet i form av VINCI efter nyår. Vi i Umeå, samt självklart även våra övriga kontor från Kiruna i norr till Malmö i söder, ser nu framemot att bli en viktig del i VINCI Energies plan att bredda sitt utbud av tekniska tjänster i Norden, säger Olle Backman, koncernchef Eitech.

Eitechs nya uppdrag till Umeå Energi avser en totalentreprenad för byggnationen av en ny 170 kV fördelningsstation lokaliserad i området kring Umeå Universitet och Norrlands Universitetssjukhus. Stationen, som benämns Universitetet, uppförs i en helt ny byggnad inomhus och ersätter befintlig 52/12 kV station i området. I den nya stationsbyggnaden integrerar Eitech även en separat mindre station, Umeå Campus, med eget 12 kV ställverk och kontrollanläggning.

– Med teknisk kompetens och ett stort engagemang förnyar, effektiviserar och bygger vi på Eitech olika kraftanläggningar upp till 400 kV längs vårt avlånga land. Givetvis blir det nu lite extra roligt för våra medarbetare i Umeå att bygga en ny knutpunkt för att säkerställa och stärka elnätet på ”hemmaplan”, konstaterar Mikael Berg, Eitechs enhetschef inom kraft i Umeå.

Installationsverksamheten i Umeå har fått en tidig julklapp i samband med nya uppdrag till två större byggprojekt på orten; kontorsbyggnaden vid Östra Strandgatan, på kvarteret Laxen, åt Balticgruppen samt lägenhetskomplexet Brf Västra Stranden till Rekab Entreprenad. Uppdraget till kv. Laxen omfattar alla elinstallationer i hela byggnaden om totalt 8000 kvadratmeter fördelat på 5 våningar. Västra Stranden avser elinstallationer i två stycken punkthus om 11 våningar och totalt 87 lägenheter med 1 garage under jord mellan husen.

– Ett år går minsann fort och jag anser att vi lyckats väl med vår målsättning att etablera oss som ett av förstahandsvalen inom elinstallationer för bygg- och industrisektorn i Umeå. Nu växlar vi upp när vi ser ett ökat behov av att utöka med framförallt elektriker inom service, hög- och lågspänning samt entreprenad, säger Kent Karlsson, enhetschef för Eitechs installationsverksamhet i Umeå som startades i början av 2017.

Tillsammans uppgår det samlade ordervärdet för de tre nya uppdragen i Umeå till cirka 55 miljoner kronor.