Illustrerande byggnadsingenjör

Möt Arthur Campling – byggnadsingenjör som illustrerar och visualiserar arkitekternas idéer.

Vad gör du på White?
– Jag jobbar som illustratör och byggnadsingenjör på White i Örebro. Jag utgår från arkitektens idéer och tankar och visualiserar dem med skisser, 3D-modeller och bilder. Det är mycket teknisk kunskap som krävs för att hantera avancerade program men samtidigt försöka utrycka sig på ett intressant och konstnärligt sätt som fångar folks uppmärksamhet. Det är den svåraste biten tycker jag: Balansen mellan att vara teknisk korrekt men samtidigt släppa taget lite för att skapa en vacker bild.

Varför valde du White som arbetsgivare?
– Jag valde inte White, de valde mig. Jag nappade på en annons där ett anonymt företag letade efter en bildkunnig och kreativ person med bakgrund som byggnadsingenjör, för att ha lite mer förståelse för byggnads- och redovisningsteknik. När jag förstod att det var White som stod bakom annonsen så kändes det bara bra!

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född i Kapstaden i Sydafrika och flyttade till lilla Hudiksvall i Norrland när jag var 5 år. Där gick jag i Waldorfskola mitt ute i skogen med 10 andra elever. Efter ”vanligt” gymnasium, extrajobb i Norge och en långresa kom jag in på byggnadsingenjörsprogrammet på Jönköping tekniska högskola. Där fanns två inriktningar: Väg och vatten och Arkitektur. För mig var det självklart att välja arkitektur. Efter tre år där såg jag jobbannonsen som tog mig till White.

Tycker du att din utbildning motsvarar det jobb du har idag?
– Ja det tycker jag absolut. Sen finns det många vägar att gå eftersom byggnadsingenjörsprogrammet är så brett. För den inriktningen som jag valde var det mycket skissande, planlösning, modellbyggande, mm., och det är ju i princip det jag gör på jobbet varje dag.

Hur vill du utvecklas? Vad gör du till exempel om fem år, om du får välja?
– Jag trivs väldigt bra på White så jag är kvar här, förutsatt att jag utvecklas i mitt yrke. Det är jätteviktigt för mig. Sen ser jag gärna att min kompetens smalnar av så att jag blir jättebra på just en grej, för nu är jag väldigt bred. Om 5 år vill jag även kunna konkurrera på marknaden som illustratör.

Artikeln är skriven av White.