Komplexa byggnader fick liv när plugg omsattes till jobb

Det är något fascinerande i att man kan samordna byggen där ibland hundratals människor arbetar samtidigt. Att se att kalkylerna håller och att materialen passar ihop och med gemensamma arbetsinsatser åstadkomma enorma byggprojekt och coola och komplexa byggnader. Det vill jag vara en del av!

För att komma dit blev det fem år av studier på KTH i Stockholm för min del. Jag ska väl erkänna en sak: ibland när jag satt där och räknade på balkar, pratade byggkontrakt och hur man hanterar risker i projekt var det faktiskt ibland rätt svårt att relatera till vad vi faktiskt pratade om. Vad det innebar i praktiken, liksom.

I slutet av min utbildning började jag jobba på Rambölls projektledningsverksamhet i Stockholm. Först som sommarjobb och sedan några timmar i veckan under höst- och vårterminen. Det visade sig vara ett genidrag! Helt plötsligt blev allt så konkret! Det som kändes abstrakt i skolbänken blev aktuella frågor att hantera på jobbet. Olika typer av byggkontrakt, som jag tyckt var så ointressant, blev nu en spännande och påtaglig fråga.

Jag gissar att jag inte är den enda, oavsett om man pluggar bygg eller något annat, som ibland saknar något ”riktigt” att relatera till. Om du själv är i samman sits skulle jag verkligen rekommendera dig att ge dig ut i arbetsbranschen under tiden du studerar!

De erfarenheter man samlar på sig gör plugget både lättare och mer spännande. Det kan kanske låta stressigt att jobba samtidigt, och det är självklart viktigt att inte ta på sig mer än man känner att man hinner med.

Mitt tips för att känna att det är kul med både studier och jobb är att du är tydlig gentemot dig själv och din chef i dina prioriteringar, och att ni är överens. Under mina tentaperioder och när det varit mycket i skolan på grund av grupparbeten eller inlämningar har min chef alltid sagt att jag ska fokusera på skolan.

Är du intresserad av att jobba men inte tycker att du hinner i terminerna, så prioritera skolan på höst, vinter och vår och spara jobbet till sommaren!

Gör det på dina egna villkor – jag lovar, du kommer lära dig massor!

Lycka till!

My Hedlin

My Hedin är nyutexaminerad civilingenjör inom Samhällsbyggnad med inriktning byggprojektledning och arbetar på Ramböll.