Viktor fortsätter haussa Rejlers – Så ska han jaga ikapp Sweco och ÅF

Viktor Svensson var tippad att ta över konsultjätten ÅF när bolaget letade ny vd. Istället tog han över den mindre konkurrenten Rejlers. Sedan han blev vd har aktien stigit med 110 procent. ”Jag ser ingen anledning att vi ska prestera sämre än konkurrenterna”, säger Viktor Svensson.

Viktor Svensson har ett förflutet på ÅF Pöyry där han senast arbetade som divisionschef för ÅF Technology. Han pekades också ut som en möjlig efterträdare till ÅF:s dåvarande vd Jonas Wiström när han slutade 2017. Det jobbet fick han till slut inte, och istället rekryterades Viktor Svensson till den mindre branschkollegan Rejlers.

”Jag såg att väldigt mycket behöver förändras i Rejlers, men det gäller att prioritera och ta en sak i taget”, säger han.

För att råda bot på den svaga lönsamheten lanserades den nya vd:n relativt omgående en stor omorganisation för att effektivisera verksamheten. Sedan dess har antalet anställda minskats, chefspositioner har blivit färre och den olönsamma telekomverksamheten i Norge har sålts.

”Det fanns områden i bolaget där jag hade svårt att se vem som hade resultatansvaret. Nu har vit tydliggjort det och vi har satt upp målsättningar om vad som är en tillfredsställande tillväxt och vad som inte är det”, säger han.

Lönsamhetsmålet är satt till en ebita-marginal på 10 procent över en konjunkturcykel.

”Jag ser ingen anledning att Rejlers ska prestera sämre än branschen i övrigt. Däremot är jag ödmjuk inför att det tar tid att förändra en verksamhet med 2 procent i snittmarginal. För mig är det här en resa, och det tar minst år att utveckla en kultur få till ett nytt ledarskap och affärsmannaskap.”

”Förvärv ska bli en naturlig del av vår resa, men vi ska inte ut och erövra Europa eller världen. Vi kan bli väsentligt störe i Sverige, Finland och Norge”, säger han.